Je gazon beluchten: zo is dit een fluitje van een cent!

Je gazon beluchten is wellicht niet voor iedereen een klusje om naar uit te kijken. Maar wist je dat je ten minste drie keer per jaar je gazon moet beluchten om je gras gezond te houden? Wat is dan een eenvoudige en goede manier om je gras te beluchten? Wij doken erin! Zo kwamen we erachter dat er een aantal handige hulpmiddelen voor te vinden zijn die jouw leven weer een stukje makkelijker maken. We zetten de 7 beste hulpmiddelen voor het beluchten van je gazon op een rij.

Gazon beluchten

7 Tips voor het beluchten van gras

  1. Wolf Garten VS 302 E
  2. Powerplus POWXG7513
  3. Gardena EVC 1000
  4. Makita UV3200
  5. Wolf Garten Ambition V 378 E
  6. Gazonpriksandalen van Talen Tools
  7. Gardena combinatie verticuteerhark

Nr 1: Wolf Garten VS 302 E

  • Ideaal voor kleinere en middelgrote gazons tot 250m2 (ondanks vermelding tot 50m2 in specificaties)
  • 35 Liter opvangbak
  • Maaibreedte: 30 cm
  • 5 standen voor de werkhoogte en diepte van de messen

Wolf Garten VS302E gazon beluchten

Sterke punten:
De beste beoordelingen van gebruikers
Lichtgewicht: eenvoudig hanteerbaar
Duurzaam
Uitstekende prijs/kwaliteitverhouding

Aandachtspunten:
~ De opvangbak is met 35 liter een tikkie aan de kleine kant


Onze onbetwiste nummer één beste verticuteermachine is de Wolf Garten VS 302 E. Met deze duurzame verticuteermachine verticuteer je heel eenvoudig kleine en middelgrote gazons tot wel 300m2, aldus vele tevreden gebruikers. In de specificaties staat overigens aangegeven dat deze Wolf Garten geschikt is voor gazons tot 50 m2, maar in de praktijk blijkt hij ook veel grotere gazons aan te kunnen. Dankzij zijn uitstekende prijs/kwaliteitverhouding is dit onze eerste aanrader.

Nr 2: Powerplus POWXG7513

  • Ideaal voor middelgrote gazons tot 300m2
  • 40 Liter opvangbak
  • Maaibreedte: 32 cm
  • 4 standen voor de werkhoogte en diepte van de messen

Powerplus powxg7513 verticuteermachine

Sterke punten:
Licht in gewicht en eenvoudig in gebruik
Zachte prijs

Aandachtspunten:
~ Heeft een kunststof maaidek, waardoor minder stevig

Met de Powerplus POWXG7513 verticuteer je jouw gazon tot wel 300 vierkante meter zonder problemen. Dankzij zijn lichte gewicht is deze verticuteermachine namelijk zeer eenvoudig hanteerbaar. Zijn aantrekkelijke prijs en uitstekende prestaties maakt hem bijzonder gewild. Hij verdient dan ook met recht een toppositie in deze lijst met beste verticuteermachines!

Nr 3: Gardena EVC 1000

  • Ideaal voor kleinere en middelgrote gazons tot 150m2
  • Zonder opvangbak
  • Maaibreedte: 30 cm
  • 3 standen voor de diepte van de messen

Gardena EVC1000 verticuteermachine

Sterke punten:
Compact, makkelijk opbergen
Lichtgewicht en gebruiksgemak
Verticuteert zeer effectief
Uitstekende beoordeling van gebruikers

Aandachtspunten:
~ De opvangbak ontbreekt
~ Prijzig


Een Gardena verticuteermachine mag naar ons inzien niet ontbreken in een toplijstje van beste verciteermachines! De Gardena EVC 1000 is een absolute verrijking voor deze lijst. Een opvangbak ontbreekt weliswaar, maar deze blijkt in de praktijk toch niet altijd even handig. Een opvangbak raakt bij verticuteren namelijk erg snel vol en neemt veel plaats in beslag. Dit compacte model doet wat prestaties zeker niet onder voor zijn concurrenten, zoals blijkt uit vele positieve reacties van tevreden gebruikers. We raden dit product vooral aan voor de wat kleinere gazons en de grotere beurs. Een plekje in onze top3 beste verticuteermachines vinden wij meer dan terecht!

Nr 4: Makita UV3200

  • Ideaal voor middelgrote gazons tot 200m2
  • 30 Liter opvangzak
  • Maaibreedte: 32 cm
  • 5 standen voor de diepte van de messen

verticuteermachine makita uv3200

Sterke punten:
Veel vermogen
Eenvoudig inklappen en opbergen

Aandachtspunten:
~ Zijn opvangzak is met 30 liter de kleinste uit onze lijst

De Makita UV3200 verticuteermachine beschikt over een krachtige motor waarmee je eenvoudig gazons tot 200 vierkante meter verticuteert. Topmerk Makita heeft met dit model bovendien een gemakkelijk op te bergen verticuteermachine op de markt gebracht. Met deze grote pluspunten behoort dit model zeker thuis op onze lijst beste verticuteermachines.

Nr 5: Wolf Garten Ambition V 378 E

  • Ideaal voor grotere gazons tot wel 400m²
  • 50 Liter opvangzak
  • Maaibreedte: 37 cm
  • 5 standen voor de diepte van de messen

Wolf Garten Ambition V378E verticuteermachine

Sterke punten:
Zeer krachtige 1800W motor
Ruime maaibreedte
Grote opvangzak

Aandachtspunten:
~ Prijziger dan zijn kleinere broertje


De Wolf Garten Ambition V 378 E is de grotere broer van de nummer 1 uit deze lijst én onze aanrader wanneer je gazon groter dan 250 vierkante meter is. Dankzij zijn krachtige 1800W motor, extra ruime werkbreedte en 50 liter opvangzak is deze verticuteermachine perfect voor grotere grasmatten. Ook deze Wolf Garten scoort weer uitstekende beoordelingen van zijn gebruikers, een plekje in onze top 5 waardig dus!

Nr 6: Gazonpriksandalen van Talen Tools

  • Ideaal voor kleinere gazons
  • 13 RVS spikes per schoen

gras beluchten

Sterke punten:
Voordelig én effectief
Passen onder elke schoen
Zeer eenvoudig in gebruik

Aandachtspunten:
~ Bij grotere gazons heb je een stevige wandeling voor de boeg

~ Belucht, maar verticuteert niet
~ Niet geschikt wanneer je slecht ter been bent

Deze prachtige (en voordelige) oplossing voor het beluchten van je gazon wilden wij je zeker even voorleggen! Bind deze priksandalen eenvoudig onder iedere schoen en wandel met kleine pasjes over je gazon. Hiermee prik je gaten van zo’n 7 cm in je gazon, waardoor je het gazon belucht. Een voordelige, maar effectieve manier van beluchting en bovendien goed voor je gezondheid!

Nr 7: Gardena combinatie verticuteerhark

  • Ideaal voor kleinere gazons
  • Werkbreedte: 32 cm
  • Combinatie van verticuteren en harken

Gardena combinatie verticuteerhark

Sterke punten:
Effectief
Zeer eenvoudig in gebruik
Ook bruikbaar als hark

Aandachtspunten:
~ Je moet er een beetje voor werken

~ De steel moet je apart kopen


Een klassiekertje! De Gardena verticuteerhark. Effectief een eenvoudig te hanteren, maar je moet hier natuurlijk wat harder voor werken dan de andere (elektrische) oplossingen in deze lijst.

Wat is het beluchten van je gazon nou precies?

Met het beluchten van je gazon prik je vele gaatjes in het gras waarmee het frisse lucht, voeding, licht en water toegediend krijgt. Zo kan er bovendien kooldioxide uit de bodem ontsnappen en krijgen de wortels wat meer ruimte. Je kunt je gras ook verticuteren. Hiermee belucht je het gazon eveneens en verwijder je tevens mos en onkruid. Maar naast verticuteren raden we aan je gazon tevens te beluchten met prikkers. Alleen verticuteren van vaak niet voldoende.

Waarom je regelmatig je gazon dient te beluchten

Door je gazon regelmatig te beluchten verschaf je de wortels van je gras letterlijk van meer lucht. Je laat opgestapelde kooldioxide ontsnappen, waardoor de wortels weer beter voedingstoffen, zuurstof en water kunnen opnemen. De kooldioxide beperkt dit namelijk steeds verder. Daarnaast maak je het gazon losser, waardoor de water- en zuurstoftoevoer gestimuleerd wordt. Beluchten bevorderd dus de wortelgroei en maakt je gazon weer gezond en blijft het mooi groen.

Wanneer kun je het beste je gazon beluchten?

Je kunt je gazon het beste iedere maand beluchten, maar dit blijkt in de praktijk niet altijd even realistisch. Houd daarom om de drie a vier maanden beluchten als minimum aan. De beste periode voor het beluchten van je grasmat zijn is in het voorjaar. Het gras begint dat weer met groeien. Ook in het najaar (vlak voor de winter) en in de zomer doe je er verstandig aan om je gazon geregeld te beluchten. Belucht je gazon niet tijdens vorstperiodes, omdat dit de wortels schade toe kan brengen. Belucht tijdens droge periodes juist weer extra vaak, zodat kooldioxide kan ontsnappen. Tijdens droge perioden wordt kooldioxide meer vastgehouden.

Zo ga je te werk!

Je kunt je gazon beluchten door het prikken van gaten in je grasmat of door te verticuteren. Voor het prikken van gaten kun je gebruik maken van een gazonverluchter of zogenaamde priksandalen waarmee je gaten van 5 tot 10 cm diep prikt. Priksandalen kun je eenvoudig onder je schoenen binden waarmee je vervolgens over je gazon loopt. Bijzonder handig, vooral voor een wat kleiner gazon (en uitdagend voor een groter gazon…).

Verticuteerhark of verticuteermachine

Om te verticuteren maak je gebruik van een verticuteerhark of verticuteermachine. Echter doe je er verstandig aan om naast het verticuteren regelmatig prikkers te gebruiker, omdat die vaak dieper komen. Sommige verticuteermachines kunnen naast verticuteren ook prikken. Let hier dus even op wanneer je een verticuteermachine aanschaft.