Dit is de beste spiegelreflexcamera voor beginners

Je staat op het punt om serieus te beginnen met fotografie, maar vraagt je nog af wat de beste spiegelreflexcamera voor beginners is? Dat komt dan goed uit, want wij van 7Tips.nl zochten het uit! We vergeleken alle populaire modellen met elkaar, lazen alle reviews en kwamen zo tot een top 7 lijstje met beste spiegelreflexcamera’s voor iedereen die zijn eerste stappen in de wereld van fotografie wil gaan zetten.

spiegelreflexcamera voor beginners

Top 7 beste spiegelreflexcamera’s voor beginners

  1. Canon EOS 2000D
  2. Canon EOS 250D
  3. Canon EOS 6D Mark II
  4. Nikon D7500
  5. Canon EOS 90D
  6. Nikon D5600
  7. Pentax KF Black

Nr 1: Canon EOS 2000D

Ingebouwde beeldstabilisator
Super prijs/kwaliteitverhouding
Meest verkopende product uit ons vergelijk
3 foto’s per seconde is voor sportfotografie aan de magere kant

~ Geen touchscreen of kantelbaar scherm
~ Maximaal uit te breiden tot 128 GB

beste spiegelreflexcamera voor beginners Canon EOS 2000D

Ultieme beginnerscamera!

Dé ultieme spiegelreflexcamera voor beginners is zonder twijfel de Canon EOS 2000D. Dit heeft de 2000D met name te danken aan zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en gebruiksvriendelijkheid. Bovendien zijn gebruikers enthousiast en laten dit ook blijken in de vele reviews. Dit instapmodel van Canon wordt dan ook bijzonder goed verkocht! De 2000D beschikt over een handige ingebouwde digitale beeldstabilisator die je helpt bij het scherp stellen van je foto. Wil je veel sport gaan fotograferen? Dan kun je wellicht beter kiezen voor een andere camera uit deze lijst, want hij maakt maximaal 3 foto’s per seconde en dat is aan de magere kant voor snelle bewegende beelden. Maar overall een veilige keus voor iedereen die serieus wil gaan beginnen met fotografie.

Je bestelt de Canon EOS 2000D voordelig bij Coolblue >

Nr 2: Canon EOS 250D

Weet met 143 scherpstelpunten altijd het juiste object scherp te stellen
Snelle beeldprocessor, waardoor ie lekker vlot is.
4K Video
Lichtste spiegelreflexcamera

~ Digitale beeldstabilisator ontbreekt
~ Niet stofdicht

Canon 250D spiegelreflex beginners

Upgrade t.o.v. EOS 2000D

Een mooie upgrade ten opzichte van de Canon EOS 2000D is de Canon EOS 250D. Dit model heeft namelijk de beschikking over een uitklapbaar kantelbaar scherm, snelle autofocus, een razendsnelle processor en filmt in 4K. Dit is ook nog eens een lichtgewicht camera wat hem lekker handzaam maakt. Een beeldstabilisator ontbreekt wel bij de 250D, zoals dat meestal het geval is bij professionele spiegelreflexcamera’s. Voor een beginnend fotograaf kan beeldstabilisatie wel voordelen bieden. Je zou ervoor kunnen kiezen om er een lens met stabilisator bij te kopen. Voor beginners die nét even iets meer willen is de Canon EOS 250D een uitstekende keus.

Bestel de Canon EOS 250D voordelig via Coolblue >

Nr 3: Canon EOS 6D Mark II

Zeer lichtgevoelige sensor (hoge ISO waarde)
Kan 6,5 foto’s per seconde maken, ideaal voor sportfotografie
Snelle processor
Maar liefst 45 Punts autofocussysteem

~ Geen beeldstabilisatie
~ Prijzig, ook voor gevorderden

Canon 6D beginners en gevorderden camera

Nóg meer upgrade

Nóg een stapje verder ten opzichte van de nummers 1 en 2 uit deze lijst van beste spiegelreflexcamera’s voor beginners gaan we met de Canon EOS 6D Mark II. Deze snelle spiegelreflexcamera is bijzonder lichtgevoelig waardoor je ook op donkere plaatsen scherpe foto’s kunt maken. Daarbij is deze camera perfect geschikt voor sportfotografie, omdat de 6D Mark II tot wel 6,5 foto’s per seconde kan maken en bovendien over een 45 punts (Dual Pixel CMOS) autofocussysteem beschikt. De maximale opslagcapaciteit is erg fijn, want je kunt hem uitbreiden tot 1 TB. Zijn uitstekende prestaties maken dit model (ook voor gevorderde fotografen) een uitstekende, maar prijzige keus!

Bestel de Canon EOS 6D Mark II voordelig op Coolblue >

Nr 4: Nikon D7500

Opslag uit te breiden tot 512 GB
Zeer lichtgevoelige sensor
Kan 8 foto’s per seconde maken, ideaal voor sportfotografie

~ Geen beeldstabilisatie
~ Prijzig, ook geschikt voor gevorderden
nikon D7500 spiegelreflexcamera

Uitstekende koop voor beginnend én gevorderd fotograaf

Een uitstekende koop voor zowel beginnend als (ver)gevorderd fotograaf is de Nikon D7500. Nikon is een absolute topspeler in de wereld van fotografie. Veel (professionele) fotograferen werken met Nikon en zullen niet snel overstappen naar een ander merk. Een Nikon mag dan natuurlijk niet ontbreken in de top 7 beste spiegelreflexcamera’s voor beginners. Deze zeer lichtgevoelige D7500 is uiterst compleet en maakt hoogwaardig fotograferen een stukje bereikbaarder. Ook voor het fotograferen van snel bewegende beelden, zoals sport, is deze camera ideaal. Dit model is wel aan de prijzige kant, maar daar ontkom je bij Nikon niet aan. Onder het huidige aanbod Nikon spiegelreflexcamera’s is de D7500 het meest geschikt voor beginners.

Bestel de Nikon D7500 voordelig bij Coolblue >

Nr 5: Canon EOS 90D

Waterbestendig
Grote batterijcapaciteit
Snelle beeldprocessor
Kan 10 foto’s per seconde maken
Indien je foto’s extreem wilt uitvergroten: 32,5 MP

~ Prijzig, nog beter geschikt voor gevorderden
~ Geen beeldstabilisatie

Canon 90D spiegelreflexcamera beginners

 

Topmodel

De Canon EOS 90D is hét onbetwiste topmodel uit deze top 7 beste spiegelreflexcamera’s voor beginners. Hij is dan ook zeker niet alleen geschikt voor beginners, menig professioneel fotograaf kiest voor de EOS 90D. Je kunt hier als beginnend fotograaf dus even mee vooruit! Dit model maakt professioneel fotograferen nóg eenvoudiger. Zo is hij razendsnel, maakt ie tot wel 10 foto’s per seconde, stelt sneller en beter scherp dankzij zijn Dual Pixel autofocus en extreem veel scherpstelpunten, heeft ie meer megapixels en is ook nog eens waterbestendig. Dit maakt de Canon EOS 90D uitermate geschikt voor bijvoorbeeld natuurfotografie, het fotograferen van dieren en sportfotografie. Je moet er wel wat dieper voor in de buidel tasten (en dan heb je eigenlijk ook nog een lens met stabilisator nodig) en dat is een flinke drempel voor de meeste beginnende fotograferen, maar wij vinden dat de 90D zijn verwachtingen zeker waar maakt.

Bekijk de Canon EOS 90D op Coolblue >

Nr 6: Nikon D5600

Draai- en kantelbaar touchscreen
Eenvoudig synchroniseren met je smartphone
Ingebouwde beeldstabilisator

~ Uit het Nikon assortiment, mogelijk moeilijk verkrijgbaar
~ Aan de prijs t.o.v Canon modellen met vergelijkbare prestaties

Nikon D5600 beginners camera

Moeilijk verkrijgbaar anno 2024

De Nikon D5600 is eigenlijk het lichtere broertje van de D7500 (nummer 4 uit deze top 7) met diezelfde betrouwbare Nikon kwaliteit, maar ook met een zachter prijsje. Daarnaast heeft de D5600 ook nog eens een ingebouwde beeldstabilisator. Echter is dit model helaas uit het assortiment bij Nikon, waardoor hij mogelijk moeilijk verkrijgbaar is. Jammer, want we merken dat Nikon zich steeds meer richt op de professionele fotograaf. Met de D5600 heeft (had) Nikon een voordeligere camera die nog meer past bij de beginnende fotograaf. Mocht je nog ergens een gebruikt exemplaar kunnen vinden dan kun je daar een prima koop aan hebben.

Vind een Nikon D5600 op marktplaats >

Nr 7: Pentax KF Black

Stofdicht en weersbestendig
Razendsnelle minimale sluitertijd van 1/16000 (voor bewegende beelden/sportfotografie)
Draaibaar scherm

~ Prijzig
~ Weinig beoordelingen van gebruikers

Pentax KF spiegelreflexcamera

Al jaren een topmerk

Pentax is misschien niet bij iedereen even bekend, maar dit topmerk draait al jaren mee in de wereld van (professionele) fotografie en heeft hier een goede reputatie opgebouwd. De Pentax KF heeft alles wat je als beginnend fotograaf zoekt in een spiegelreflexcamera, zoals een APS-C sensor, 24 Megapixel, Full-HD filmen, een draaibaar scherm en Wifi. De beeldstabilisatie door middel van het Pextax IBIS systeem verminderd eventuele sensorschokken. Deze Pentax is met al zijn degelijke mogelijkheden een verrijking voor deze lijst.

Wat is een spiegelreflexcamera nou precies?

Een spiegelreflexcamera is eigenlijk precies zoals de naam het al zegt; een camera met een reflexspiegel. Dit wil zeggen dat wanneer je door de lens van je spiegelreflexcamera kijkt je precies ziet wat de lens ziet en hoe je de positie van je foto er dus uit komt te zien. Je kijkt namelijk direct op de spiegel in je camera. Daarbij kun je met een spiegelreflexcamera vrijwel alle instellingen handmatig instellen en kun je verschillende lenzen op je camera plaatsen. Een spiegelreflexcamera kan voor beginners even wat oefening en studie behoeven

Wanneer kun je het beste een spiegelreflexcamera gebruiken?

Zodra je als beginnend fotograaf graag een stapje verder wilt komen dan is een spiegelreflexcamera een logische vervolgstap (ten opzichte van een traditionele digitale camera). Met een spiegelreflexcamera regel je de instellingen van je camera zelf, waardoor je ook min of meer zelf bepaalt hoe je foto eruit komt te zien. Al beschikken spiegelreflexcamera’s ook wel over een automatische functie, toch wel fijn voor af en toe (vooral voor beginners).

Cameralenzen

Daarbij bepaal je zelf welk type lens je gebruikt. Bij een spiegelreflexcamera voor beginners volstaat een (meestal mee te bestellen) standaard allround lens. Als beginner kun je beter beginnen met een allround lens en hiermee eerst de focus leggen op de instellingen van je camera. Kennis vooraf van deze talloze instellingen is dus wel van belang. Verdiep je hier goed in (mocht je dat nog niet gedaan hebben), bijvoorbeeld door het volgen van een cursus of gratis verschillende blogs en Youtube filmpjes. Wéér een stapje (en prijsje) verder zijn gespecialiseerde lenzen waarmee je écht mooie foto’s gaat maken, maar verdiep je eerst in de basics met een allround lens.

Beginnen met fotograferen

Wanneer je net begint met fotografie is het niet noodzakelijk om dit direct met een spiegelreflexcamera te fotograferen. Begin eerst eens met een simpele camera of bijvoorbeeld de camera van je smartphone. Hiermee kun je vaak al veel instellingen aanpassen. Probeer gewoon maar eens verschillende instellingen uit en zie wat voor effect dit heeft op je foto’s. Fotografeer verschillende invalshoeken, composities, van dichtbij, van veraf en ontdek of je het écht interessant vindt. Verdiep je vervolgens technische aspecten van de fotografie, zoals in ISO waarden, sluitertijden en diafragma. Nog steeds geboeid? Dan wordt het tijd voor een spiegelreflexcamera voor beginners!

Beginnend fotograaf

Een spiegelreflexcamera voor beginners voldoet aan

Dé ideale spiegelreflexcamera voor beginners hoeft niet duur te zijn. Sterker nog, je bent als beginner minstens zo goed af met een instapmodel van de bekende merken. Ook met deze instapmodellen kun je zelf de instellingen en je lens bepalen. Het grote verschil met de duurdere en professionele spiegelreflexcamera’s zit hem vaak in nóg meer instellingen en mogelijkheden die je als beginner eigenlijk helemaal niet moet willen. Bovenstaande varianten in onze top 7 beste spiegelreflexcamera’s voor beginners voldoen aan alle eisen die jij als beginnend fotograaf nodig hebt.

Dit is handig voor beginners: beeldstabilisatie

Als beginner beschik je waarschijnlijk nog niet over zo’n vaste hand als menig professioneel fotograaf. Beeldstabilisatie kan je dan uitkomst bieden. Het zorgt er namelijk voor dat trillingen of lichte bewegingen de scherpte van je foto zo min mogelijk beïnvloeden, waardoor je toch een scherpe foto maakt. Dat is met name handig bij het maken van close-up foto’s of fotograferen bij weinig licht. Je kunt een beeldstabilisator overigens ook gewoon uitzetten, want je hebt het niet altijd nodig en je accu gaat een stuk sneller leeg wanneer je hem aan hebt staan. Overigens zie je beeldstabilisatie bijna niet terug in de (duurdere) professionele spiegelreflexcamera’s, wat de body mede hierdoor meer geschikt maakt voor gevorderden.

Spiegelreflexcamera zonder (ingebouwde) beeldstabilisatie? Geen nood!

Zoals ook in onze top 7 lijst het geval is, zie je vaak dat veel spiegelreflexcamera’s niet over een ingebouwde digitale beeldstabilisator beschikken. Dat is met name bij de duurdere (professionelere) camera’s het geval. Een beeldstabilisator brengt namelijk ook enkele nadelen met zich mee. Zo gaat bijvoorbeeld de accu een stuk sneller leeg wanneer je beeldstabilisatie ingeschakeld hebt. Echter kun je er als beginnend fotograaf veel baat bij hebben en hoef je geen dure lens aan te schaffen. Dat is namelijk een goede oplossing voor camera’s die niet over ingebouwde beeldstabilisator beschikken; beeldstabilisatie kan ook in de (betere) lens ingebouwd zijn en die hoeven niet eens zo duur te zijn.

Staar je niet blind op: (veel) megapixels

Vaak zie je direct in de productomschrijving of specificaties van een spiegelreflexcamera het aantal megapixels (MP) vermeld staan. Echter betekend dit niet dat je hier scherpere foto’s mee maakt. Megapixels zijn met name van belang wanneer jij je foto’s sterk wilt gaan uitvergroten, ofwel op print ofwel in het bijsnijden van je foto. Maar voor een afdruk op bijvoorbeeld A3 formaat heb je niet meer dan 17 megapixels nodig. De foto blijft dan haarscherp. De spiegelreflexcamera uit mijn bovenstaande 7 tips met het kleinste aantal megapixels beschikt al over 18.7 MP.